B2C - B2B Cadeaushop
  • checkGratis verzending vanaf €35,-
  • checkMeer bestellen = meer korting
Prijzen: incl.excl.BTW
format_list_bulleted Menu
Alle categorieën keyboard_arrow_down
Home / Wonen & Inrichting / Beveiliging / Beveiligingscamera
filter_listfilters

Beveiligingscamera

Weergave:
 


Bezig met laden...
Grundig Babyfoon draadloos
Grundig Babyfoon draadloos
€ 34,95
€ 42,29
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Grundig Draadloze dummy camera
Grundig Draadloze dummy camera
€ 5,95
€ 7,20
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Grundig Dummy beveiligingscamera
Grundig Dummy beveiligingscamera
€ 5,95
€ 7,20
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Grundig dummy camera zwart
Grundig dummy camera zwart
€ 5,95
€ 7,20
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen

Beveiligingscamera - bewakingscamera

Een bewakingscamera is een videocamera die beelden maakt met als belangrijkste doel criminaliteit te voorkomen. Andere belangrijke doelen zijn toegangscontrole en alarmverificatie. Twee secundaire doelen zijn het opsporen van strafbare feiten en het vastleggen van bewijsmateriaal voor rechtszaken.

Wet- en regelgeving camerabewaking

Het doel van camerabewaking is het beschermen en bewaken van personen en eigendommen. De eigenaar van een gebouw of een gebied mag camera's ophangen, mits de aanwezigheid van de camera's noodzakelijk is voor het doel, kenbaar is (informatiebordjes), proportioneel (in verhouding tot het probleem) en subsidiair (middel niet erger dan de kwaal).

In België zijn de regels omtrent het gebruik van bewakingscamera's vastgelegd in de camerawet van 21 maart 2007 (officieel: Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's). Kort samengevat mag men op niet-openbare plaatsen zelf beslissen of er bewakingscamera's worden geplaatst of niet; op openbare plaatsen moet de gemeenteraad eerst een positief advies geven. In beide gevallen moet men van tevoren kennisgeving doen bij de Privacycommissie en de plaatselijke korpschef. Tevens moeten gefilmde personen verwittigd worden door de plaatsing van een pictogram.

In Nederland is geen aparte wet voor camerabewaking. Wel zijn er diverse wetten en regels waar de eigenaar van een camerasysteem aan moet voldoen. De belangrijkste daarvan is het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin is vastgelegd dat cameratoezicht noodzakelijk, kenbaar, proportioneel en subsidiair moet zijn. Daarnaast geldt de Wet bescherming persoonsgegevens als er beelden worden vastgelegd waarop personen herkenbaar zijn. Er is geen handhavende instantie of toezichthouder die controleert of eigenaren van bewakingscamera's zich aan de regels houden. De Autoriteit Persoonsgegevens is weliswaar de instantie die toezicht houdt op naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens, maar in de meeste gevallen vallen camera-eigenaren onder de vrijstellingsnormen. Die houden in dat - mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals zorgvuldige omgang met de beelden en een beperkte bewaartermijn - geen melding hoeft te worden gedaan van het camerasysteem.

Aantasting privacy

Tegenstanders van dit soort toepassingen wijzen op het verlies van privacy van de mensen die worden bekeken en de negatieve impact ervan op burgerrechten. Er zijn veel tegenstanders van bewakingscamera's want ze zijn bevreesd dat de camera systemen voor een ander doel wordt gebruikt dan waarvoor ze zijn opgehangen. Tegenstanders verwijzen daarom vaak naar het boek 1984 van George Orwell uit 1949, waarin een totalitair bewind het dagelijkse leven van de burgers probeert te beheersen. Deze dystopische visie is voor sommigen aanleiding de vraag te stellen of camera's niet steeds vaker worden gebruikt als instrument voor sociale controle en uitsluiting van ongewenste groepen burgers in plaats van als instrument tegen criminaliteit 

Het ophangen van beveiligingscamera's kan er ook toe leiden dat bepaalde mensen of groepen stelselmatig kunnen worden geweerd van locaties. Organisaties die zich inspannen voor de rechten van burgers trachten het publiek meer bewust te maken van de inbreuk op burgerrechten die het gevolg kan zijn van een groei in technische controlemiddelen.


Laatst bekeken producten

Meest bekeken producten


| Meer

We gebruiken cookies om de inhoud van de site en advertenties voor jou passend te maken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie met onze partners over het gebruik van onze site voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.