B2C - B2B Cadeaushop
  • checkGratis verzending vanaf €35,-
  • checkMeer bestellen = meer korting
Prijzen: incl.excl.BTW
format_list_bulleted Menu
Alle categorieën keyboard_arrow_down
Home / Gereedschap / Meetinstrumenten / Multimeters

Subcategorieën

filter_listfilters

Multimeters

Een multimeter of universeelmeter is de benaming van een elektrisch meetinstrument waar een aantal grootheden mee gemeten kunnen worden zoals spanning, stroomsterkte (of kortheidshalve stroom) en weerstand


Weergave:
 


Bezig met laden...
Defort DMM-20D digitale multidetector
Defort DMM-20D digitale multidetector
€ 10,95
€ 13,25
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen

Meetgereedschap - Multimeter


Een multimeter of universeelmeter is de benaming van een elektrisch meetinstrument waar een aantal grootheden mee gemeten kunnen worden zoals spanning, stroomsterkte (of kortheidshalve stroom) en weerstand. Uitgebreidere universeelmeters kunnen vaak ook capaciteit, zelfinductie, frequentie, temperatuur, de doorlaatspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten.
Daarnaast is vaak een verbindingstester aanwezig. Deze geeft een geluidssignaal als ruwe indicatie van een (goede) verbinding. Dit is handig om snel te kunnen werken waarbij niet naar de meter behoeft te worden gekeken.

Moderne universeelmeters (na ca. 1985) hebben meestal een digitale uitlezing (met een lcd). Tot die tijd waren analoge meters (met een draaispoelmeter) goedkoper te produceren. De wat duurdere digitale multimeters kunnen automatisch de juiste schaal (bereik, meetbereik, in het Engels range) of polariteit selecteren. Omdat voor sommige metingen (veranderende waarden van de te meten grootheid) een analoge meter beter en sneller te interpreteren is zijn sommige digitale universeelmeters ook uitgerust met een analoge schaal.

Sommige, met name de digitale universeelmeters, hebben een ingebouwde versterker en hebben daardoor het voordeel van een hogere ingangsimpedantie, zodat de te meten schakeling minder nadelig wordt beïnvloed door de meter zelf. Door de versterker kunnen deze meters ook vaak lagere spanningen en stromen meten.

Omdat de ingangsweerstand verandert bij verschillende spanningsmeetbereiken wordt deze uitgedrukt in ohm/volt. Zo heeft een 10.000 Ω/V multimeter op het 10 V-bereik een ingangsweerstand van 100.000 Ω of 100 kΩ.

Achter de wijzer van de duurdere analoge meters bevindt zich een spiegel. De zogenaamde spiegelschaal voorkomt afleesfouten ten gevolge van de parallaxfout. Als bij het aflezen van de meter het spiegelbeeld van de meternaald precies achter de naald valt, heeft het oog de juiste positie om de meterschaal te kunnen aflezen.


Laatst bekeken producten

Meest bekeken producten


| Meer

We gebruiken cookies om de inhoud van de site en advertenties voor jou passend te maken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie met onze partners over het gebruik van onze site voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.