B2C - B2B Cadeaushop
  • checkGratis verzending vanaf €35,-
  • checkMeer bestellen = meer korting
Prijzen: incl.excl.BTW
format_list_bulleted Menu
Alle categorieën keyboard_arrow_down
Home / Koken & Tafelen / Keukenapparaten / Gourmet & Fondue
filter_listfilters

Gourmet & Fondue

Weergave:


Bezig met laden...
Bamboe RVS warmhoudplaat 28x21x5cm
Bamboe RVS warmhoudplaat 28x21x5cm
€ 10,95
€ 13,25
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
BEEM Grill, toaster en raclette
BEEM Grill, toaster en raclette
€ 43,95
€ 53,18
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Buffetserver met warmhoudplaat 200W
Buffetserver met warmhoudplaat 200W
€ 30,95
€ 37,45
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Buffetwarmer met warmhoudplaat 300W
Buffetwarmer met warmhoudplaat 300W
€ 41,95
€ 50,76
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Chocolade Fondueset Hot Chocolate
Chocolade Fondueset Hot Chocolate
€ 9,95
€ 12,04
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Cocisana Elektrische universele grill (1500W)
Cocisana Elektrische universele grill (1500W)
€ 28,95
€ 35,03
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Grillplaat Gourmetset 8-persoons
Grillplaat Gourmetset 8-persoons
€ 34,95
€ 42,29
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Raclette Partygrill voor 8 personen
Raclette Partygrill voor 8 personen
€ 28,95
€ 35,03
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Teppan Yaki bakplaat XL - 87cm
Teppan Yaki bakplaat XL - 87cm
€ 34,95
€ 42,29
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Teppanyaki grillplaat - 47cm - 2000W
Teppanyaki grillplaat - 47cm - 2000W
€ 27,95
€ 33,82
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen

Fondue

Fondue is een gerecht waarbij voedingsmiddelen in kleine stukjes worden ondergedompeld in een warme of hete vloeistof.

Kaasfondue

De oorsprong van kaasfondue zou in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent. De in de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te verdunnen met melk ontstond een soort kaassoep. Deze zou dan worden gegeten met wat men toen voorhanden had zoals aardappelen. Met het stijgen van de welvaart en betere bewaartechnieken raakte deze kaassoep in de vergetelheid. De juistheid van bovengenoemde wordt wel in twijfel getrokken omdat in die tijd kaas vooral een luxeproduct was.
Pas in de jaren zestig van de 20e eeuw is het verwarmen van kazen in Zwitserland opnieuw ontdekt. Vanwege de enorme diversiteit en kwaliteit van de kazen werd het een luxemaaltijd. Vanaf die tijd wordt kaasfonduen gedaan door stukjes stokbrood in de gesmolten kaas te dopen. De fondue wordt dan bereid met witte wijn.

Het moderne recept wordt gedacht afkomstig te zijn uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek. Het zijn Gruyère/Vacherin - kaas in het Franstalig deel van Zwitserland, maar in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt eerder Emmentaler gemengd met witte wijn. Naar smaak wordt ook wel knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch toegevoegd.

Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses (de nonnen) genoemd.

In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas. In België altijd met Gruyère, Emmentaler of Comté en wordt er wel gevarieerd met bier in plaats van witte wijn.

Chocolade fondue

Stukjes cake en fruit worden in een kom van meestal aardewerk of porselein met gesmolten chocolade gedoopt. De chocoladefondue kan deel uitmaken van een ontbijt, als traktatie op de middag of als nagerecht.

Een feestelijke variatie op de kom met chocolade is de chocoladefontein.

Hulpmiddelen

Om fondue te eten is een aantal hulpmiddelen nodig. De hete vloeistof bevindt zich in een fonduepan, of voor kaasfondue een caquelon.

De vloeistof wordt warm gehouden op een brander die brandt op spiritus. Bij voorkeur is de vlam hiervan regelbaar zodat de vloeistof op de juiste temperatuur gehouden kan worden. Bij de bouillon fondue (waarbij de bouillon zachtjes kookt) is dit minder kritisch, omdat een kokende vloeistof altijd dezelfde temperatuur houdt. Voor zowel olie als gesmolten kaas geldt echter dat de vloeistof goed op de juiste temperatuur gehouden moet worden. Er bestaan ook elektrische fonduepannen, waarbij de vloeistof door een verwarmingselement onder de pan wordt verhit. De sterkte hiervan kan dan met een draaiknop aan de voorzijde worden geregeld.

Fonduevorken zijn lange vorken met meestal 2 punten waaraan het in te dopen voedsel wordt vastgeprikt.

Gourmetten

Gourmetten is een fenomeen dat waarschijnlijk overgewaaid is uit Azië.Het is een activiteit, waarbij een groep mensen aan tafel in kleine pannetjes of op een grill, bakplaat of iets soortgelijks, steeds een eigen gerechtje kookt, met behulp van verschillende ingrediënten die op tafel staan, dat wordt opgegeten, waarna je weer iets nieuws kunt koken. Het is vergelijkbaar met steengrillen en raclette, maar racletten doet men met kaas en het is typisch Zwitsers; terwijl bij gourmetten vlees, vis en/of groente gebruikt wordt. Een aanvullende mogelijkheid is het bakken van kleine omeletten of pannenkoeken. Het geheel wordt vaak aangekleed met verschillende sauzen en stokbrood.

Men gourmet meestal binnen met meerdere personen. Het traditionele gourmetten gebeurt op vuur met kleine spiritusbranders onder de pannetjes. Tegenwoordig zijn steeds meer elektrische gourmetstellen in gebruik die meestal uit 4 tot 6 pannetjes bestaan die van onderaf elektrisch worden verwarmd. Ook zijn hiervan varianten met wokpannetjes in omloop. Bij zulke gourmetstellen is het tevens mogelijk om in de ronde openingen van de plaat pannenkoeken te bakken in plaats van in de pannetjes, wat perfecte ronde pannenkoekjes als resultaat heeft. Gourmetten is iets anders dan grillen of steengrillen waarbij de pannetjes onder een grillplaat (metaal of steen) staan. Omdat de pannetjes daarbij van bovenaf door een spiraal worden verwarmd, is hierbij sprake van grillen en niet van het traditionele gourmetten. Sommige mensen houden niet van gourmetten omdat het erg lang duurt, het moeilijk is om je ingrediënten tot hun volle waarde te laten komen en omwille van de geurhinder. Anderen vinden het juist een gezellige manier van eten, waarbij de gastheer of -vrouw de tafel niet hoeft te verlaten. Gourmetten is al enige tijd een kersttraditie in Nederland



| Meer

We gebruiken cookies om de inhoud van de site en advertenties voor jou passend te maken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie met onze partners over het gebruik van onze site voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.