<
Winkelwagen Geen producten
Veilig en vertrouwd shoppen met webshop keurmerk
veilig en vertrouwd betalen met uw eigen bank
Veilig en vertrouwd achteraf betalen met Afterpay
Veilig en vertrouwd betalen met Paypal
Veilig en vertrowd betalen met Bancontact
Veilig en vertrouwd je VVV cadeaubon inwisselen

Veilig en vertrouwd betalen met Belfius
Veilig en vertrouwd betalen met KBC/CBC bank
 Veilig en vertrouwd betalen met Paysafecard
 
 
 

Pannen

Weergave:


Bezig met laden...

Pan of Pot


Een geëmailleerde pan

Enkele pannen van edelstaal

Een pan of pot is een gebruiksvoorwerp, in de regel cilindrisch van vorm, waarin iets gekookt of gebakken kan worden. In Vlaanderen spreekt men over een pan of bakpan als men het in Nederland over een koekenpan heeft, ander kookgerei heet er kookpot of kortweg pot of kom. In sommige Vlaamse dialecten gebruikt men het woord casserole, wat het Franse verkleinwoord van het Provençaalse woord 'cassa' (kom) is, en het Franse woord voor steelpan.

Het verschil tussen pot en pan in Vlaanderen; een pot heeft een hoge, overwegend verticale wand, een pan heeft een lage, meestal schuine wand. Koken, sudderen en pruttelen met vocht gebeurt in een (hoge) pot, veelal met deksel. Met vet of olie bakken, braden en sauteren in een (lage) pan, veelal zonder deksel.

De oren of handvatten en de steel van een pan kunnen van hetzelfde materiaal als de pan gemaakt zijn, met als nadeel dat ze ook heet worden, maar wel in de oven kunnen. Wanneer ze uit bakeliet, kunststof of hout gemaakt zijn, kan de pan zonder een pannenlap worden opgepakt. Holle delen kunnen beter vermeden worden daar deze moeilijk te reinigen of droog te maken zijn. Een goed ontworpen pan heeft ook een overkookrand waar het deksel op rust (het deksel ligt dus iets verzonken in de pan en er niet bovenop). Het deksel heeft een druiprand dat belet dat condensatievocht afdruipt als men het deksel omgekeerd in de hand heeft (45°) of neerlegt.

Voor koken op gas, elektriciteit of infrarood zijn verschillende soorten pannen beschikbaar. De bodem van een pan voor koken op elektriciteit moet vlak zijn om zo veel mogelijk contact te kunnen maken met de kookplaat.

Er zijn pannensets, die bestaan uit verschillend grote pannen en speciale pannen. Het koken van bijvoorbeeld groente, aardappelen of soep wordt in een gewone pan gedaan. De inhoud van een pan varieert van 500 ml tot vele liters. Daarnaast kan de dikte van de bodem variëren. Een dikke bodem zorgt voor minder snel aanbranden.

De pan kan gemaakt zijn van roestvast staalaluminiumkopergietijzergeëmailleerd gietijzer of smeedijzer.

Aluminium pannen kunnen uit een aluminium plaat geperst worden of ze kunnen worden gedraaid. Deze pannen kunnen evenals koperen pannen niet voor zure producten gebruikt worden.

Voor verschillende doeleinden bestaan verschillende soorten pannen bijvoorbeeld:



| Meer

Registreer je als klant en spaar voor 10% korting!

 

* = prijzen zijn  inclusief  BTW    Powered by CCV Shop software webshop
We gebruiken cookies om de inhoud van de site en advertenties voor jou passend te maken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie met onze partners over het gebruik van onze site voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.