B2C - B2B Cadeaushop
  • checkGratis verzending vanaf €35,-
  • checkMeer bestellen = meer korting
Prijzen: incl.excl.BTW
format_list_bulleted Menu
Alle categorieën keyboard_arrow_down
filter_listfilters

Tenten

Weergave:
 


Bezig met laden...
3 persoons tent met print - bos
3 persoons tent met print - bos
€ 27,95
€ 33,82
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
3 persoons tent met print - silhouet
3 persoons tent met print - silhouet
€ 27,95
€ 33,82
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
3 persoons tent met print - zon
3 persoons tent met print - zon
€ 27,95
€ 33,82
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Redcliffs Familietent Riverton voor 4 personen
Redcliffs Familietent Riverton voor 4 personen
€ 99,00
€ 119,79
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Redcliffs Schaduwtent blauw met grondzeil
Redcliffs Schaduwtent blauw met grondzeil
€ 29,50
€ 35,70
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
Redcliffs Schaduwtent groen met grondzeil
Redcliffs Schaduwtent groen met grondzeil
€ 29,50
€ 35,70
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen
TIPI tent voor 4 personen blauw
TIPI tent voor 4 personen blauw
€ 54,95
€ 66,49
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down
shopping_cartBestellen

Kampeertenten

In de moderne samenleving is de tent belangrijk voor recreatie of toerisme. Het gebruik van de tent als tijdelijke woning tijdens de vakantie wordt kamperen genoemd, waaronder echter ook het wonen in een caravan of camper valt. Een caravan wordt vaak uitgebreid met een enkeldaks voorzettent om de woonruimte te vergroten. Een tussenvorm tussen een tent en caravan is de vouwwagen.

Materiaal

De tenten die tegenwoordig gebruikt worden voor het kamperen zijn gemaakt van katoen of van kunststoffen zoals polyester, nylon (ripstop), PVA, acryl of polykatoen, een mix van polyester en katoen. De voordelen van katoen ten opzichte van de kunststoffen is dat het ademt, vaak minder brandbaar is en relatief weinig last heeft van de UV-stralen van de zon. De nadelen zijn dat het relatief zwaar is en daarbij zich vol water zuigt bij een regenbui. Daardoor is katoen geschikter voor een vakantie waarbij men met de auto op de plaats van bestemming komt en daar langdurig verblijft en zijn kunststoftenten populairder voor trekvakanties waarbij de trektocht wandelend, fietsend of per kano wordt gedaan.


Tentvormen

Bungalowtent

De bungalowtent heeft een (min of meer) rechthoekig buizenframe, waar de buitentent overheen gespannen is. Het frame is meestal van staal. In het frame zijn een of meer binnententen opgehangen, die als slaapvertrek dienen. Binnen- en buitentent zijn vrijwel altijd van katoen. Een bungalowtent is verhoudingsgewijs zwaar en (ook in opgevouwen vorm) groot in omvang, dus uitsluitend geschikt voor automobilisten. Daartegenover staat de grotere binnenruimte, waarbij normaliter stahoogte aanwezig is.

Bungalowtenten bestaan in diverse groottes, geschikt voor twee tot zes personen.

Noktent

De noktent is te beschouwen als de "oervorm" van de tent. Hierbij wordt het (buiten)doek omhoog gehouden door een of meer verticale stokken, die vaak onderling zijn verbonden door een nokstok. De meeste noktenten hebben een binnentent, die aan de stokken is opgehangen. Vaak is de buitentent verlengd, waarbij de binnentent als slaapvertrek wordt gebruikt, en de buitentent als woongedeelte dient.

Noktenten zijn meestal bestemd voor twee of drie personen. Ze zijn meestal vervaardigd van katoen. De stokken zijn van staal of (tegenwoordig) van aluminium. Noktenten bieden minder binnenruimte dan bungalowtenten, maar zijn aanmerkelijk lichter en lenen zich daarom voor frequentere verplaatsingen.

Piramidetent

De piramidetent is een variant van de noktent, met als kenmerk een of twee verticale stokken, de nok vormend, met daarnaast twee of vier stokken uitlopend naar de ingang van de tent. Veelal is de tent voorzien van een grondzeil - kuipzeil genoemd -, met een rits aan de rest van de tent bevestigd. Met een aanzienlijk aantal haringen wordt de tent rondom gezekerd en is daardoor bijzonder wind- en regenbestendig. Piramidetenten zijn verkrijgbaar in 6- tot 2-persoons uitvoeringen. De tenten zijn populair door het comfort; een nadeel is dat het opzetten en afbreken de nodige tijd kost.

Pop-Up tent

Daarnaast zijn er nog enige bijzondere tentvormen, zoals de opblaasbare tent. Dit is in feite een koepeltent, waarbij de bogen bestaan uit stevige rubber buizen, die met een pomp opgepompt worden.

Een recente uitvinding is de opgooitent of pop-uptent. Dit is een tunneltent die als geheel opgevouwen is. Opgooitenten bestaan in enkel- en dubbeldaksuitvoering. Haalt men de tent uit de verpakking, dan strekken de stokken zich, waardoor de tent in een seconde overeind staat. De tent hoeft na het opzetten alleen nog maar ingericht te worden. Na het opzetten kan de tent gemakkelijk een paar meter verplaatst worden, als blijkt dat de tent op een ongunstige plaats staat. Vastzetten met pinnen is eigenlijk alleen nodig als het waait. Het opbergen van een opgooitent kost aanvankelijk enige moeite, maar als men eenmaal begrepen heeft hoe het moet, is ook dit karwei in enkele ogenblikken gebeurd. Een nadeel van de opgooitent is dat hij opgevouwen de vorm van een schijf heeft, met een diameter van circa 75 cm of meer, afhankelijk van het formaat van de tent. Dit is voor fiets- of loopkampeerders onhandig op te bergen. Aan de andere kant wordt de opgooitent door fietsers en wandelaars gewaardeerd als er een onverwachte regenbui neervalt.

Levensduur

Door de inwerking van weersomstandigheden, met name van ultraviolet licht, is de levensduur van een tent betrekkelijk beperkt. Met goed onderhoud kan een tent echter lang meegaan. Het verdient aanbeveling een tent indien mogelijk droog op te vouwen, en hem in ieder geval aan het eind van het kampeerseizoen goed te drogen en schoon te borstelen.

Keuze van een tent

Elke tent is een compromis tussen binnenruimte, gewicht, afmetingen in opgevouwen toestand, gewenst comfort, prijs, en een veelheid aan persoonlijke voorkeuren. Ook is van belang welke weersgesteldheid de tent moet kunnen doorstaan. (De waterdichtheid van het grondzeil is niet "absoluut": een licht maar daarmee dun grondzeil kan bij ernstige regenval "doorslaan".) Aan een tent voor een strandvakantie, die voornamelijk bedoeld is om de roes in uit te slapen, worden andere eisen gesteld dan aan een expeditietent, bestemd voor onderdak tijdens een trektocht in het hooggebergte.

De vraag welke tent de voorkeur geniet, hangt af van het beoogde gebruik, met de kanttekening dat het budget een grote rol speelt. Met name bij trekkerstenten blijkt dat een kleine gewichtsbesparing gepaard gaat met een forse extra prijs. Bij wijze van voorbeeld worden hier enige typische gebruikers genoemd.

  • Kampeerder A gebruikt zijn tent om met het gezin op één en dezelfde plek op een camping te staan, beschikt over een ruime auto en is gesteld op comfort: een grote tunneltent, dan wel een bungalowtent, lijkt aangewezen.
  • Kampeerder B zoekt een tent om met partner op de fiets te trekken. Hier speelt het pakvolume, en in mindere mate het gewicht, een doorslaggevende rol. Een koepel- of tunneltent lijkt de beste keuze: een gewicht van maximaal 5 kilo moet op de fiets geen probleem zijn. Eventueel is een klein noktentje te overwegen, maar deze hebben een enigszins eigen publiek.
  • Kampeerder C zoekt een tent voor een wandelvakantie met de rugzak, in een niet al te extreme omgeving. Hier speelt gewicht een zeer grote rol. In de meeste gevallen zal een tunneltentje een goede keus zijn, met een maximaal gewicht van bij voorkeur niet meer dan 3 kilo voor een tweepersoons tent. Grammenjagers kunnen hier wellicht nog enkele honderden grammen van afknabbelen.
  • Kampeerder D wil een expeditie van enkele weken ondernemen in een onherbergzaam gebied, waarbij rekening gehouden moet worden met slecht weer. Hier is de koepeltent-variant met gekruiste bogen een serieuze optie, omdat deze aanmerkelijk stormvaster is dan de gewone koepel- of tunneltent. De regenbestendigheid dient aan hoge eisen te voldoen, benevens de kwaliteit van het grondzeil. Duidelijk is dat dergelijke tenten slechts bij speciaalzaken te verkrijgen zijn, en dat ze niet goedkoop zijn.


Laatst bekeken producten

Meest bekeken producten


| Meer

We gebruiken cookies om de inhoud van de site en advertenties voor jou passend te maken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie met onze partners over het gebruik van onze site voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan hen hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.