<
Winkelwagen Geen producten

Bewatering

Weergave:


Bezig met laden...

Tuin beregenen

Een sproeier is een apparaat dat wordt gebruikt om gewassen te bevochtigen, met name in tuinen, kwekerijen, stadions en op akkerland.

Sproeien doet men meestal in de zomer, met name bij lange droge perioden. Afhankelijk van de wind- en zonintensiteit wordt dit ook wel gedaan in de lente en herfst.

Er bestaat bij veel (amateur) tuiniers een misverstand betreffende het sproeien van de tuin, met name gazons, terwijl de zon schijnt. De waterdruppeltjes op de planten zouden dan werken als een soort brandglas, waardoor (blad)verbranding optreedt. Dit is echter onjuist, waterdruppels kunnen de energie van de zon nooit zo sterk vergroten dat blad beschadigd raakt. Meestal verdampen de druppels nog voordat ze het zonlicht goed kunnen opvangen. Om die reden zal ook een (fel) schijnende zon direct na een onweersbui met regen, midden op een warme dag, geen verbranding veroorzaken. Schijnbare verbrandingen hebben meestal een andere oorzaak.

Sproeien in de volle zon kan dus best, alleen is het weinig effectief; het sproeiwater zal snel verdampen, nog voordat het de wortels bereikt. Daarom wordt aangeraden op zonnige dagen 's avonds of 's morgens vroeg te sproeien. Van belang is voldoende water te gebruiken, zodat het vocht goed de grond intrekt en ook de dieper gelegen wortels bereikt.

Beregenen van de tuin

Beregenen is het toevoeren van water in plaats van of in aanvulling op de natuurlijke regenval met water van een andere bron om gewassen te laten groeien. Het is ook een methode om te voorkomen dat nachtvorst de bloesem van fruitbomen beschadigt.

Het gebeurt met behulp van een sproeier of waterkanon. Dit kan gebeuren met leidingwater, grondwater, oppervlaktewater of water dat is opgevangen in een bassin of andere opvangfaciliteit.

Beregening kan gebeuren middels een vast geplaatste beregeningsinstallatie of een bewegende installatie.

Nadelen beregening

  • Hoge kosten (diesel voor pomp, leidingwater)
  • Grote druppelgrootte (schade aan landbouwgewas, dichtslaan van grond)
  • Planten worden lui en wortelen oppervlakkig
  • Kans op plantenziekten zoals bruinrot en schurft

Tijdens perioden van grote droogte kunnen waterschappen de landbouw verbieden om met oppervlaktewater landbouwgewassen te besproeien, om schade aan andere sectoren van de economie te voorkomen.

 | Meer

Registreer je als klant en spaar voor 10% korting!

 

* = prijzen zijn  inclusief  BTW    Powered by CCV Shop software webshop
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Onze vermelding op sys.keurmerk.info